Loppukesän terveysvinkit tikkiin kuntoon pääsemiseksi

Loppukesän terveysvinkit tikkiin kuntoon pääsemiseksi

Terve mieli on puhtaassa kehossa. Tippa ennaltaehkäisyä vastaa kiloa hoitoa. Tai vastaavaa suurin lainauksin: “Terveys on kokonaisvaltainen tila kehon, mielen ja sielun harmoniaa. Kun on vapaa fyysisistä rajoitteista ja mielen ongelmista, sielun portit ovat auki.” – B.K.S. Iyengar tai “Terveys on rakkaussuhteen täytäntöönpanoa kaikissa kehon elimissä” - Plato. Tässä blogijulkaisussa tutustutaan terveyteen ja miten sitä kehittämällä pääsisi parempaan kuntoon ja korkeampaan harmoniaan.

Terve mieli terveessä kehossa

Eräs salaisuus, mitä tulee terveyteen, on se, että me keskitymme usein hoitamaan oireita kuin itse varsinaisia syitä ja emme usein tiedä huonon terveyden todellista syytä, joka usein johtaa itse mieleen - siihen, miten me ajattelemme, tunnemme tai toimimme. Mikäli on stressaantunut, niin se todistetusti johtaa kipuihin tai sairastumiseen, kun taas, mikäli on iloinen ja onnellinen, niin pysyy useimmat sairaudetkin poissa. Siksi kannattaa keskittyä omassa elämässä onnellisuuteen ja siihen, miltä tässä hetkessä tuntuu ja miten voisi tulla entistä onnellisemmaksi.

Samaan johtopäätökseen ovat päätyneet suuret ajattelijat ja varsinaiset suurmiehet Platonia myöten: “Sinun ei pitäisi yrittää parantaa silmiä ilman päätä tai päätä ilman kehoa, joten sinun ei pitäisi yrittää parantaa kehoa ilman sielua” - Plato. Valitettavasti mielen yhteys jää usein toissijaiseksi sairauksien hoitamisessa - valitettavasti jopa lääketieteessä unohdetaan mielen suuri merkitys mitä tulee sairauksien hoitoon. Kuten Plato sanoi: Suurin virhe lääkäreillä on se, että yritetään parantaa kehoa parantamatta ensin mieltä, mutta silti sekä mieli että keho ovat yhtä, eikä niitä pitäisi kohdella erillään toisistaan! Ehkä se on syylle sille, miksi esimerkiksi Yhdysvalloissa ihmiset ovat liikalihavia ja ihmiset sairastuvat tauteihin tai muihin elintapasairauksiin, kun työelämä on stressaavampaa siellä vailla sosiaaliturvaa ja paljon muita stressitekijöitä.

Allekirjoittanut on huomannut henkilökohtaisessa elämässään sen, että kun tuntee olonsa hyväksi, iloiseksi ja onnelliseksi, niin luonnostaan tekee vain mieli liikkua enemmän, tehdä enemmän luovia asioita ja jopa kauppaan mennessä luonnostaan vaan tykkää ottavansa terveellisempiä tuotteita, koska tietää esimerkiksi pähkinöiden ja raa’an suklaan tuntuvan hyvältä aivoissa. Sen sijaan irtokarkkien syöminen pistää kasvojen ihon kiristämään eli kun tuntuu hyvältä, tekee mieli vain saada sitä elämäänsä, jolloin tekee puolihuomaamattomasti tuota päämäärää ajatellen edullisia päätöksiä.

Eli kuunnelkaa erinomaista musiikkia, jotta tulisitte iloisiksi päivän ajaksi, näyttäytykää kauneiksi esimerkiksi luonnonmukaisella kosmetiikalla, ostakaa hienoja lahjoja ystävillenne ja tehkää mitä vain, jotta kaunis hymy näkyisi kuin Naantalin aurinko. Se, mitä tulee ulos hymyn ja iloisuuden muodossa on terveyden kannalta ihan yhtä tärkeätä ellei jopa tärkeämpää kuin mitä suuhun laitetaan ja siitä puheenollen…

Hyvä ruokavalio

Se voi olla haastavaa syödä terveellisesti nykyään. Jokainen on varmaan huomannut sen. Hyvässä ruokavaliossa tasapaino on valttia eli kaikkea kohtuudella: mikäli kuvittelee mielessään, että syödyn kakkupalan takia koko dieetti menee pieleen, niin se kakkupala on todellakin tuhoisampaa kuin jos kovan salitreenin ja iloisen päivän jälkeen päättää nauttia kakkua ystävänsä kanssa jossain kahvilassa. Kuitenkin on olemassa ruokavalioita ja asioita, joita kohtaan kannattaa olla varauksellinen, repulsiivinen, mutta on myös olemassa asioita, joita kannattaa ottaa sisäänsä niiden luonnollisen terveyden takia. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Välttäkää liian prosessoitua ruokaa ja myös sokereita liiassa määrin. Onneksi ostamalla kaupasta tuoreista vihanneksista ja lihasta pystyy varsin hyvin jäljittämään ruuan alkuperän maahan. Lisäksi kokkaaminen saa tuntemaan olonsa paremmaksi, vieläpä kun on nähnyt vaivaa saadakseen kaikki yritit ja terveelliset aineosaset mukaan.

  • Nauttikaa riittävästi yrttejä, vihanneksia, hedelmiä ja muuta, mikä tuntuu ravitsevalta ja hyvältä. Jokaisella kasvilla ja yrtillä on hyveensä, joten niistä nauttiminen säännöllisesti on yksi avaintekijöistä terveyteen. Olen huomannut, että yksi valkosipuli päivässä pitää viriilinä ja terveenä kuin pukki ja tuntuu mielessä asti rentouttavalta.

  • Muistakaa tietyt lisäravinteet, esimerkiksi Pohjoisessa ei ole paljon Aurinkoa, niin D-vitamiini ostettuna esimerkiksi Iherbistä vahvoina pitoisuuksina tai se mainitsemani valkosipuli, mutta tiivistetymmässä ja tuhdimmassa muodossa.

Eiköhän näillä vinkeillä pääse hyvin alkuun! Seuraavaksi paneudutaan hieman enemmän ruokavalioon ja hyödyllisiin aktiviteetteihin, jotta pääsisi todella tikimpään ja onnellisempaan kuntoon kesäksi ja vaikka koko loppuelämäksi.


Lisää