Ideoita syksyiseen keittiöön 

Ideoita syksyiseen keittiöön 

Syksyllä on aika palata arkeen opiskeluiden sekä töiden pariin. Ilmojen viiletessä on aika korjata kesän aikana kasvatettu sato ja tämä satokausi tarjoaakin erinomaiset mahdollisuudet kokeilla keittiön puolella aivan jotain uutta!

Takana on erityisen lämmin kesä, mutta lopulta lämpökin on joutunut antautumaan ja väistymään syksyn tieltä. Monilla koulut ja opiskelut jatkuvat ja kesälomien jälkeen useilla on edessään arkeen paluu. Toisia rutiineihin paluu voi ahdistaa, mutta syksyyn voi ottaa myös toisenlaisen asenteen! Viilenevät ilmat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun ilman liiallista hikoilua ja keittiössäkin jaksaa alkaa ahertaa, kun helle ei paina. Syksy on sadonkorjuun aikaa ja tarjoaa erinomaisen tilaisuuden kokeilla keittiössä uusia reseptejä!

Raaka-aineet kokkaukseen lähimetsästä

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta yhtä lailla tarjolla on myös metsiköitä. Nämä vihreäksi kullaksikin kutsutut hiilinielut tarjoavat hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja kätkevät sisälleen upeat sadot sienien sekä marjojen suhteen.

Sienet ovat toisille tutumpia, mutta niiden kanssa ei kannata kuitenkaan liiaksi arastella! Jos sienien tunnistus on vielä hankalaa, kannattaa sienimetsälle ottaa mukaan joku sieniä tunteva tuttu tai vaikkapa aloittaa syksy lyhyellä sienikurssilla. Sieniä löytyy monenlaista laatua ja eri sienet vaativat osaltaan erilaista kohtelua. Toisille riittää pelkkä paistaminen pannulla, osa taas vaatii ryöppäyksen. Kierräthän myrkkysienet kaukaa ja varmistat etteivät perheen pienimmät tai karvajalat pääse niihin käsiksi.

Sienistä voi valmistaa monenlaisia herkkuja. Nälkäisimmät voivat nauttia sienet pannulla paistamisen jälkeen, mutta niistä saa myös maistuvia keittoja sekä kastikkeita. Sienet voi myös kuivata ja säästää myöhempää käyttöä varten.

Sienten ohella metsien tarjoamaa herkkua ovat erilaiset marjat. Karpalot, mansikat, mustikat, lakat sekä puolukat sopivat monenlaisiin eri resepteihin ja leivonnaisiin. Kakut, piirakat, paistokset, hillot, piiraat ja muffinit ovat esimerkkejä, joihin näitä vitamiinipommeja voi hyödyntää. Kakkujen kohotessa uunissa voivat nettikasinot toimia erinomaisena viihdykkeenä. Marjoista saa valmistettua myös terveellisiä ja maistuvia mehuja.

Marjojen lisäksi kannattaa kokeilla myös kuusenkerkkien käyttöä. Niitä voi hyödyntää lisukkeena salaateille tai mausteena esimerkiksi kanaruoalle. Niistä valmistuu myös maistuvia jälkiruokia, esimerkkinä kuusenkerkkä panna cotta.

Lähiliha pataruokiin ja kastikkeisiin

Syksy tuo mukanaan myös monille tärkeän harrastuksen, metsästyskauden. Loppukesästä ja syksyn myötä metsästetään muun muassa sorsia, hirviä, jäniksiä sekä kanalintuja. Jos itse ei halua osallistua metsästykseen, voi lihaa usein kysyä maksua vastaan vaikkapa metsästäviltä kavereilta tai suoraan metsästysseuroilta. Metsästyskausien pituus ja kaadettavien yksilöiden määrä riippuu joka vuosi lajivahvuuksista, joten aina tarjolle tulevaa lihaa ei löydy yhtä paljoa. Tässäkin asiassa nopeat syövät hitaat ja omaa osuuttaan kannattaa olla kyselemässä hyvissä ajoin.

Lähialueilta saatu liha on varsinaista lähi- ja luomuruokaa. Eri lihoista voi valmistaa maun mukaan keittoja, kastikkeita, käristyksiä, lihapatoja sekä piiraita. Totutuista resepteistä kannattaa myös rohkeasti poiketa uusiin ideoihin. Oletko vielä kokeillut poropitsaa, poropannukakkuja tai hampurilaisia, jossa pihvi on valmistettu hirven lihasta?

Oman maan kasvikset

Monet tykkäävät pitää omaa puutarhaa ja ohessa kasvattaa myös erilaisia kasviksia. Porkkanat, perunat, kaalit, kesäkurpitsat, tomaatit sekä erilaiset yrtit saa helposti kasvatettua myös omalla pihalla. Toki kaikille tämä ei ole vaihtoehto, mutta kaupoissa tarjolle tuodaan yhtä lailla monenlaisia satokausituotteita.

Syksyn myötä on ihana valmistaa esimerkiksi kasvispatoja sekä -piiraita. Täytetyt perunat, kesäkurpitsat ja paprikat ovat näyttävä ja helppo herkku valmistaa. Sisällöksi voi laittaa kaikkien omat lempitäytteet. Avokadon ystävien kannattaa kokeilla esimerkiksi avokadokeittoa ja bataatista nauttivien bataatti-kurpitsakeittoa. Lasagneen saa uudenlaisen säväyksen kesäkurpitsalla ja pinaattikeiton lisäksi voi kokeilla valmistaa itse nokkoskeittoa. Kurttukaalikääryleet, munakoisopitsa ja parsarisotto ovat maistuvia vaihtoehtoja uusille resepteille!

Lisää