SuomiArvostelut
  Eikö uni tule? Tässä 6 vinkkiä parempiin yöuniin!
  29-12-2020

  Eikö uni tule? Tässä 6 vinkkiä parempiin yöuniin!

  Uupumuksesta

  on muodostunut jo eräänlainen kansantauti. Pitkät työmatkat, perhe-elämä sekä itse arki vaatii tasapainoksi hyvän ja luotettavan levon. Kun uni ei tule tai aamuisin herätään vain entistä väsyneempänä, muodostuu ikävä noidankehä, jossa nukkuminen laiminlyödään yö toisensa jälkeen.

  Miten sitten unten maille pääsisi varmuudella joka yö? Tästä artikkelista löydät tehokkaimmat vinkit parempiin yöuniin.

  1. Valitse juuri sinulle sopiva patja

  Yleisen ilmeen ohella sängyssä tärkeää on sen soveltuvuus juuri omiin tarpeisiin. Yhden mieleen on vankka runkopatja, kun taas toinen valitsee kotinsa sängyt ja patjat erikseen. On tärkeää, ettei patja ole liian kova taikka pehmeä, sillä näistä kumpikin voi johtaa univaikeuksien ohella selkäongelmiin.

  Monen suomalaiskodin klassikko, joustinpatja, on saanut monen huonekaluliikkeen valikoimassa rinnalleen hieman uudemman tulokkaan. Vaahtomuovipatja, verrattaisesta harvinaisuudestaan huolimatta, on erinomainen valinta niin päivittäiseen käyttöön kuin vieraspatjaksikin.

  Yksinään vaahtomuovipatja saattaa silti tuntua varsin ohuelta ja kovalta. Erityisen hyvin se sopiikin heille, jotka pyrkivät hivuttautumaan hiljalleen minimalistisempaan elämäntyyliin. Vaahtomuovipatjan jälkeen siirtymä vaikkapa pelkällä petauspatjalla lattialla nukkumiseen on helpompaa.

  Juuri sinulle sopivan liikkeen löytämisessä apuna ovat arviot sänkyjen ja patjojen verkkokaupoista.

  2. Arvioi ruokailutottumukset

  Tuleeko kahvia litkittyä pitkin päivää? Ovatko sokeriset naposteltavat mukana iltaisin televisiota katsellessa? Niin ruoan syöntiajalla kuin myös itse ruoka-aineksilla on huomattava vaikutus unensaantiin. Ruoan sulatus vie paljon energiaa, ja aiheuttaa niin väsymystä kuin unettomuuttakin.

  Jos siis olet tottunut napostelemaan iltaisin, valitse mieluummin kevyt, vähäsokerinen iltapala. Mikäli kahvia juo, kannattaa tämä tehdä kello kahdeksan ja iltaneljän välillä, jotta elimistölle jää tarpeeksi aikaa suodattaa kofeiini pois.

  3. Muuta suhde liikuntaan

  Istumatyön ja sähköisen viihteen yhteiskunnassa olemme tottuneet istumaan useita tunteja päivässä. Liikunta on monelle väliaikainen virkistys, jonka pariin suunnataan pari kertaa viikossa – jos sitäkään.

  Vaikka mieleltämme olemme jo tottuneet nykyiseen maailmanjärjestykseen, ei kehomme pysty mukautumaan muutokseen yhtä nopeasti. Kehomme odottaa siis yhä liikuntaa samalla tavoin, kuin kivikautisina aikoina vaelluksen ollessa elinehto ruoan keruulle.

  Liikkumattomuus on keholle varsin luonnoton tila

  , jossa tämän tulisi olla vain erityisissä tilanteissa, kuten vakavan loukkaantumisen estäessä kävelyn. Paikallaan olon on tieteellisesti todettu heikentävän aivotoimintaa sekä johtavan erilaisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistukseen sekä unettomuuteen.

  4. Asetu oikeaan mielentilaan

  Siivoamisesta tai työasioiden lomasta suoraan sänkyyn hyppääminen on monelle hankalaa. Kun aivot ja keho ovat mukautuneet tuottavaan, ahkeraan tilaan, ei unensaanti välittömästi onnistu.

  Siispä sen sijaan, että ennen nukkumaanmenoa katsoo aivoja stimuloivaa sisältöä tietokoneelta, puhelimelta tai televisiosta, olisi hyvä idea oleskella tunti tai pari eri näytöt suljettuina. Myös fyysisiin urakoihin, kuten juoksulenkille tai kodin siistintään ryhtyminen kannattaisi jättää toiseen ajankohtaan.

  Näiden sijaan hyviä ideoita voisivat olla kevyt venyttely, lämmin suihku, meditointi tai vain oman päivän muistelu. Miten hyvin oma aika tuli käytettyä? Mitä huomenna voisi tehdä toisin? Omia ajatuksia tähän liittyen voi kirjoittaa ylös muistikirjaan.

  5. Kirjoita asiat mielen päältä paperille

  Niin hupsulta kuin se saattaakin kuulostaa, rekisteröityy asioiden ylös kirjoittaminen ihmismielessä niin, kuin se olisi jo osin tehty. Siispä jos mielessä pyörivät erilaiset ongelmat, huolet tai huomisen tehtävät, kannattaa sängystä nousta suosiolla ja kirjoittaa nämä ylös.

  Oli kyseessä sitten suuri tai pieni ongelma, pyykin teko tai suuri projekti, on ylös kirjoittamisesta suuri apu. Näin asiat eivät enää ole mielen päällä, vaan mieli alitajuntaisesti kokee, että ongelma on jo tietyllä tapaa ratkaistu.

  6. Säilytä säännöllinen unirytmi

  Meillä kaikilla on oma biologinen unikellomme. Käytännössä tämä tarkoittaa, että keho mukautuu tiettyyn unirytmiin samojen nukkumaanmeno- ja heräämisaikojen toistuessa. Ajan kuluessa siis väsymme ja heräämme tiettyinä kellonaikoina muita ajankohtia helpommin.

  Niin houkuttelevaa kuin ”vielä yhden” televisiosarjan katsominen onkin, on biologisen rytmin rikkomisella vaikeita seurauksia. Luonnossa rytmiä rikottaisiin tyypillisesti vain vaaran tai nälän uhatessa, ja siksi rytmillä sisäisellä kellolla leikkiminen pistää hormonitasomme täysin sekaisin.

  Siksi sekava unirytmi onkin jo kauan yhdistetty univaikeuksien lisäksi erilaisiin sairauksiin, jotka osaltaan vaikeuttavat unensaantia taatusti entisestään. Kun siis olet löytänyt unirytmin, joka sopii omaan elämäntilanteeseesi, pysy siinä.

  Liittyvät