Arjen teknologiaa  

Arjen teknologiaa  

On mielenkiintoista pysähtyä miettimään toisinaan, miltä kuvittelimme arjen olevan kymmenen vuotta sitten tai miltä kuvittelemme sen näyttävän tästä kymmenen vuoden päästä.

Monet asiat tulevat elämään kuin huomaamatta. Niiden olemassa olon huomaa yleensä vasta sitten, kun syystä tai toisesta ne häviävät elämästämme. Ne ovat soluttautuneet niin huomaamattomalla tavalla osaksi meidän arkea.

Meidän ei varmasti tarvitse väitellä sähkön ja veden tärkeydestä, koska ne ovat jo itsestäänselvyyksiä. Niitä asioita, jotka on aina ollut ja kuuluukin olla. Monet laitteet ja koneet on korvanneet ihmisen lähes kokonaan ja hetkinä kun ne eivät ole käytettävissä, olemme lähes avuttomia.

Yksittäin kyse on vain laitteesta, mutta monet niistä on jopa osa meidän identiteettiä ja ehdoton apuväline arjessa.

Epätodellinen todellisuus

Paljon elämästämme on muuttunut sähköiseksi, eikä niitä ole edes konkreettisesti olemassa. Huolimatta tarkastelemmeko erilaisia palveluita, rahaa tai niinkin arkista asiaa kuin sanomalehti. Ne ovat muuttuneet enenevässä määrin sellaiseen muotoon, että niihin ei voi konkreettisesti koskettaa.

Jos vuosikymmen sitten pidimme tärkeimpänä asiana tietokonetta, niin nyt jokainen kantaa siitä miniversiota omassa taskussa. Varakkuutta ei enää lasketa setelinipuilla, vaan ne on numeroita omassa verkkopankissa. Tiedonhakuun ei tarvitse enää käyttää tuntikausia kirjastossa, vaan kaikki on muutaman nanosekunnin päässä internetissä.

Samaan aikaan voimme olla onnellisia näistä arkea helpottavista asioista, mutta mitä jos nämä kaikki vietäisiin meiltä kokonaan pois? Kuinka moni meistä osaisi suunnistaa tapaamispaikkaan ilman navigaattoria tai olisi tietoinen tuoreimmista uutisista ilman puhelinta?

Kun rupee syvemmin pohtimaan, niin tuntuu hassulta että niin moni epätodellinen asia on rakentanut toimivan todellisuuden jonka ympärillä elämämme pyörii.

Napin painalluksen päässä

Toisinaan herään tähän todellisuuteen kuinka olemme riippuvaisia näistä teknologian tuomista asioista. Etenkin niinä hetkinä kun puhelimesta loppuu akku odottamattomana hetkenä tai muutamien tuntien mittaisien sähkökatkosten aikana. [Ritorno a capo del testo][Ritorno a capo del testo]Se iskee karuna todellisuutena kasvoja vasten miten olemmekaan riippuvaisia kaikesta siitä, joka voidaan viedä meiltä pois pelkästään katkaisemalla sähköt. Oli se miten shokeeraavaa tahansa, niin kaikella nautinnolla otan vastaan sen, miten elämä on helpottunut teknologian kehityksen myötä.

Nautin aamuista kun aamulla saan herätä kahvin tuoksuun ajastimen ja kahvinkeittimen ansioista. Aamiaisen joudun itse valmistamaan, mutta töihin pääsen lähtemään, kauko-ohjauksella asennetun lämmityksen ansiosta lämpimällä autolla.

Tapaamiseen ei tarvitse lähteä tuhansien kilometrien päähän ihan vain sen takia, koska internet tuo sen suoraan työhuoneeseen. Eikä työpäivän aikana tarvitse miettiä pesuvesien lämmittämistä ja pyykinpesua, kun sen tekee koneet puolestani.

Saan luvan olla laiska, sillä valmiin ruuan saan tilattua suoraan työhuoneeseen. Nettipokeri tarjoaa viihdettä keskelle työpäivää kahvitauon aikana. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin niistä hyvistä puolista, joita teknologian kehitys tuo mukanaan.

Kaikki on mahdollista

Mikäli kehitys jatkuu samaa vauhtiatulevaisuutemme tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. Jos kymmenen vuotta sitten pidettiin tärkeimpänä asiana tietokonetta, niin en osaa edes kuvitella mikä se voisi olla tästä kymmenen vuoden päästä.

Nyt jo meillä on käsissämme mahdollisuuksia, joita tullaan hyödyntämään yhä enemmän tulevaisuudessa. Tekoälyä tullaan hyödyntämään kaikessa, joka johtaa siihen, että ihminen pääsee aina vain helpommalla. Ajattelusta ja fyysisestä työstä tulee ihmiselle enemmänkin harrastus kuin työ.

En usko, että tulemme näkemään lentäviä autoja tai muuta tajunnan räjäyttäviä keksintöjä. Kehitys tulee näkymään lähinnä niinä pieninä laitteina ja koneina, jotka salakavalasti asettuvat osaksi meidän arkea. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä ne uudet asiat tulevat olemaan.

Lisää