5G: 4G-seuraaja, joka muuttaa kaiken

5G: 4G-seuraaja, joka muuttaa kaiken

Tänä päivänä suurella osalla ihmisiä on älypuhelin, jossa on matkapuhelinverkko ja voi päästä nettiin missä tahansa ja milloin tahansa. Suurin osa kierrossa olevista puhelimista voivat hyödyntää 4G-verkkoa. Vuoden 2017 toisella puoliskolla, puhelintarjoajat alkoivat levittää 4G:n ja 4G+:n kehitystä ja älypuhelinmerkit alkoivat kehitellä ensimmäisiä yhteensopivia laitteita. Mutta tämä ei ole se verkko, joka on lupaus mobiiliverkon tulevaisuudelle, 5G on.

Mikä on 5G?

5G-verkko määritellään yksinkertaisesti 4G:n ja 4G+:n seuraajana ja se käynnistyy vuonna 2020. Sillä olisi nopeampi mobiililaajakaista kuin mitä on olemassa tänä päivänä ja voisi saavuttaa jopa 1GBit/s 4G:n ansiosta vuonna 2018 (1 GBit/s=1000MBit). Mutta tämä ei ole ainoa 5G:n tuoma hyöty.

Hyödyt

Ensinnäkin, paremman mobiililaajakaistan hyötymisen lisäksi, ensimmäisten suomalaisten testien mukaan, tämä on myös 5G:n tasainen nopeus, joka on huomattavasti nopeampi kuin 4G:n tasainen nopeus. Se voisi saavuttaa 700MBit/s kun 4G pääsisi vain 50 MBit/s samoissa olosuhteissa. Tasainen nopeus edustaa enemmän myös käyttäjäkokemusta. Myös viive vähenisi huomattavasti. Tämä on aika, joka kuluu hetkestä, jolloin pyysit toiminnon toteuttamisen hetkeen, jolloin kohdejärjestelmä sai tiedot suoritettavasta asiasta. 4G tarjoaa 0,5 sekunnin vasteajan ja 5G tarjoaisi vasteajan, joka on yksi millisekunti.

Tämän matkapuhelinverkon kehityksen ansiosta, sen lisäksi, että se on maailmanlaajuisesti nopeampaa, se voisi hyötyä myös vähemmistä saturaatioista. Tosiaan, kun monta ihmistä on samassa paikassa, verkko ylikuormittuu melko nopeasti. 5G käyttäisi paljon korkeampia taajuuksia. Jokainen antenni voisi toimittaa enemmän signaalia suuremmalle määrälle ihmisiä kuin 4G ja antennit ovat myös pienempiä, joten on mahdollista asentaa enemmän samaan paikkaan.

Viimeiseksi 5G käyttäisi vähemmän energiaa kuin 4G. Sitä pidetään älykkäämpänä siinä mielessä, että se toimittaa signaalia laitteillemme ja toimitettu signaali voi vaihdella käytöstä riippuen. Tänä päivänä 4G-antenni sallii mobiiliverkon levittymisen rajattuun alueeseen, 5G-antenni lähettää signaalin suoraan jokaiselle laitteelle rajatulla alueella, jotka estävät verkon mahdollisia menetyksiä ja vähentävät signaalialueiden laitteiden energian käyttöä.

5G:n tavoite ei kuitenkaan ole ainoastaan käyttäjäkokemuksen parantaminen. Kyllä, edeltäjät luotiin vain parantamaan internet-navigaation mukavuutta, ja 5G:n ajateltiin olevan vastaus laajempiin ongelmiin ja uusiin käyttöihin.

Käytöt

Ensinnäkin tämän uuden matkapuhelinverkon julkaisupäivämäärä täsmää ensimmäisten ajajattomien auton teoreettisen päivämäärän kanssa. Tietysti nämä eivät voi ajaa ilman 5G:n käyttöä edellä mainittujen hyötyjen ansiosta, joiden keskuudessa ovat tasainen nopeus, viive ja saturaatio. Yhdistetyillä ja autonomisilla autoilla ei ole varaa hitaaseen signaaliin tai mitä pahempaa, verkon menettämiseen, sen ympäristön ymmärtäminen olisi paljon vaikeampaa ja lisäisi onnettomuuksien riskiä. Tämän lisäksi autojen valmistajat pitäisivät siitä, että ajajattomat autot siirtäisivät tietoa toistensa välillä vähentääkseen onnettomuuksia entisestään. Tämä vaikuttaisi myös positiivisesti tieliikenneyrityksiin ""miehistön"" esittelyn ansiosta, joka tarkoittaa kykyä ajaa monia rekkoja yhdessä. Tähän vaadittaisiin vain yksi rekkakuski ensimmäiselle ajoneuvolle, jotta saattue pysyisi hallinnassa ja kaikki täysperävaunurekat voisivat ajaa yhteisymmärryksessä samalla ajonopeudella, suuntien vaihdossa, jne.

Toiseksi 5G olisi myös elintärkeää 4. teolliselle vallankumoukselle, jota suunnitellaan vuodelle 2020. Tämä ilmaisu nimitti automaation teollisuuden, kaapeleiden määrän vähentämisen ja työn. 2000-luvulta lähtien kysyntä vaatii yhä enemmän tuotteiden mukauttamista, joten tarjous etsii tapoja vastata tähän. Teollisuus 4.0 olisi viimeinen vaihe injektiiviseen markkinointiin täysin automatisoidulla ja henkilökohtaistetulla prosessilla verkkoostoksille, tilauksesta toimitukseen asti.

Kolmanneksi 5G:n saapuminen voisi tarjota täyden kypsyyden internetille ja vaikuttaa laajasti yhdistettyjen kotien saapumiseen. Nykyään kotiautomaatio on pieni osa, sillä täysin automatisoitu koti on kallista ja vaikeaa. Se vaatii sen, että omistat henkilökohtaisen tietokonepalvelimen optisella kuidulla. Muutoin verkko olisi vähemmän kylläisempi kuin tänä päivänä, enemmän taloja olisivat yhdistettynä internetiin, sillä ne voisivat olla samassa paikassa ilman toistensa haittaamista.

Saattaaksemme tämän päätökseen, on välttämätöntä hillitä lausuntoamme, vaikka 5G näyttää olevan vallankumous teoriassa, meidän on odotettava ja nähtävä, mitkä tämän teknologian oikean käytöt ovat, ja tämän järjestämisen pitäisi olla nopeampaa kuin 4G. Jos kaikkia käyttäjiä ei kateta nopeasti, villitys vähenee nopeasti ja kysyntä vähenisi aivan yhtä nopeasti.

Photo: Nicosariego

Lisää